Biblija, Jestira, Poglavlje 9. is available here: https://www.bible.promo/chapters.php?id=10435&pid=19&tid=1&bid=59
Holy Bible project logo icon
FREE OFF-line Bible for Android Get Bible on Google Play QR Code Android Bible

Holy Bible
for Android

is a powerful Bible Reader which has possibility to download different versions of Bible to your Android device.

Bible Verses
for Android

Bible verses includes the best bible quotes in more than 35 languages

Pear Bible KJV
for Android

is an amazing mobile version of King James Bible that will help you to read this excellent book in any place you want.

Pear Bible BBE
for Android

is an amazing mobile version of Bible in Basic English that will help you to read this excellent book in any place you want.

Pear Bible ASV
for Android

is an amazing mobile version of American Standard Version Bible that will help you to read this excellent book in any place you want.

BIBLE VERSIONS / Biblija / Stari zavet / Jestira

Biblija - Đ. Daničić, V. Karadžić, 1865

Nehemija Jestira Jov

Poglavlje 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

1 I tako dvanaestoga mjeseca, a to je mjesec Adar, trinaestoga dana, kad doðe da se izvrši rijeè careva i zapovijest njegova, istoga dana kad se neprijatelji Poslanica Judinajski nadahu da æe obladati njima, preokrenu se, te Poslanica Judinajci obladaše svojim nenavidnicima.

2 Skupiše se Poslanica Judinajci u svojim gradovima po svijem zemljama cara Asvira da dignu ruke na one koji im tražahu zlo; i niko ne mogaše stajati pred njima; jer strah od njih popade sve narode.

3 I svi knezovi zemaljski, namjesnici i upravitelji i koji opravljahu poslove careve, podupirahu Poslanica Judinajce, jer ih popade strah od Mardoheja.

4 Jer velik bijaše Mardohej u domu carevu, i slava njegova prolažaše sve zemlje, jer taj èovjek Mardohej bivaše sve veæi.

5 I tako pobiše Poslanica Judinajci sve neprijatelje svoje maèem i potrše i istrijebiše, i uèiniše što htješe od nenavidnika svojih.

6 I u Susanu carskom gradu ubiše Poslanica Judinajci i istrijebiše pet stotina ljudi.

7 I Farsandatu i Dalfona i Aspatu,

8 I Poratu i Adaliju i Aridatu,

9 I Farmastu i Arisaja i Aridaja i Vajezatu,

10 Deset sinova Amana sina Amedatina neprijatelja Poslanica Judinajskoga pobiše, ali na plijen ne digoše ruke svoje.

11 U onaj dan kad javiše caru broj pobijenijeh u Susanu carskom gradu,

12 Reèe car Jestiri carici: u Susanu carskom gradu pobiše i potrše Poslanica Judinajci pet stotina ljudi i deset sinova Amanovijeh, a šta su uèinili po ostalijem zemljama carevijem? Šta želiš? daæe ti se; i šta još moliš? biæe.

13 A Jestira reèe: ako je ugodno caru, da se dopusti Poslanica Judinajcima u Susanu i sjutra da uèine po današnjoj naredbi i deset sinova Amanovijeh da objese na vješala.

14 I zapovjedi car da bude tako. I oglašena bi zapovijest u Susanu, i objesiše deset sinova Amanovijeh.

15 I Poslanica Judinajci koji bijahu u Susanu skupivši se i èetrnaestoga dana mjeseca Adara pobiše u Susanu tri stotine ljudi, ali na plijen ne digoše ruke svoje.

16 A ostali Poslanica Judinajci koji bijahu po zemljama carevijem skupiše se da brane život svoj i da se smire od neprijatelja svojih; i pobiše sedamdeset i pet tisuæa nenavidnika svojih; ali na plijen ne digoše ruke svoje.

17 To bi trinaestoga dana mjeseca Adara; a èetrnaestoga poèinuše, i praznovaše taj dan gosteæi se i veseleæi se.

18 A Poslanica Judinajci koji bijahu u Susanu skupiše se trinaestoga i èetrnaestoga dana istoga mjeseca, a poèinuše petnaestoga, i praznovaše taj dan gosteæi se i veseleæi se.

19 Zato Poslanica Judinajci seljani, koji žive po mjestima neograðenijem, praznuju èetrnaesti dan mjeseca Adara veseleæi se i gosteæi se i blagujuæi, i šaljuæi dijelove jedan drugom.

20 Jer Mardohej napisa ovo, i razasla knjige svijem Poslanica Judinajcima koji bijahu po svijem zemljama cara Asvira, blizu i daleko,

21 Nareðujuæi im da praznuju dan èetrnaesti mjeseca Adara i petnaesti dan istoga mjeseca svake godine;

22 Prema danima u koje se smiriše Poslanica Judinajci od neprijatelja svojih i prema mjesecu kad im se pretvori žalost u radost i tuga u veselje, da te dane praznuju gosteæi se i veseleæi se i šaljuæi dijelove jedan drugom, i siromasima darove.

23 I primiše svi Poslanica Judinajci da èine što su poèeli i što im pisa Mardohej.

24 Jer Aman sin Amedatin Agagej neprijatelj svijeh Poslanica Judinajaca namisli za Poslanica Judinajce da ih istrijebi, i baci Fur, to jest ždrijeb, da ih potre i istrijebi.

25 Ali kad Jestira izide pred cara, on zapovjedi knjigom, te se zla misao njegova koju smisli na Poslanica Judinajce obrati na njegovu glavu, i objesiše njega i sinove njegove na vješala.

26 Zato prozvaše te dane Furim od imena Fur; i radi svijeh rijeèi te knjige i radi onoga što vidješe, tako i radi onoga što im se dogodi,

27 Postaviše Poslanica Judinajci i primiše na se i na sjeme svoje i na sve koji se udruže s njima da je nepromjenito da slave ta dva dana kao što je napisano za njih i na vrijeme koje je za njih odreðeno, svake godine,

28 I da se ti dani spominju i slave u svakom naraštaju, u svakoj porodici, u svakoj zemlji i u svakom gradu; i ti dani Furim da ne prestanu meðu Poslanica Judinajcima i spomen njihov da ne pogine u sjemenu njihovu.

29 I pisa carica Jestira kæi Avihailova i Mardohej Poslanica Judinajac svakom tvrðom potvrðujuæi knjigu za Furim drugi put.

30 I Mardohej razasla knjigu svijem Poslanica Judinajcima u sto i dvadeset i sedam zemalja cara Asvira s rijeèima ljubaznijem i istinijem,

31 Da tvrdo drže dane Furim na vrijeme kao što im je postavio Mardohej Poslanica Judinajac i carica Jestira i kao što sami postaviše sebi i sjemenu svojemu za spomen postu njihovu i vikanju njihovu.

32 Tako zapovijest Jestirina potvrdi uredbu za Furim, i bi zapisano u knjigu.

<< ← Prev Top Next → >>